Paylaş

YILLIK: Annual of Istanbul Studies 6 (2024)

YILLIK: Annual of Istanbul Studies’in altıncı cildi İstanbul’un tarihi, sosyal ve kültürel dokusunu derinlemesine inceleyen dört hakemli araştırma makalesi içeriyor. Erken Kariyer Makale Ödülü sahibi Günseli Gürel, on beşinci ve on altıncı yüzyılda Osmanlıların Ayasofya’ya dair yazılı anlatılarındaki algıları ve bu yapı etrafında şekillenen tarihsel söylemleri yeniden değerlendiriyor. Alaaddin Tok’un çalışması Osmanlı’nın son döneminde İstanbul’un enerji ekonomisinin çeşitlenerek odun, kömür ve petrol gibi kaynakların eşzamanlı kullanıldığı çok katmanlı bir enerji altyapısının gelişimini inceliyor. Oğulcan Avcı ve Nurcan Boşdurmaz’ın makalesi, Sultan II. Mehmed tarafından Anadoluhisarı’nın kuzeyinde inşa ettirilen ve erken Cumhuriyet döneminde yıkılan Fatih Sultan Mehmed Camii’nin tarihî sürecini, arşiv belgeleri ve haritalar ışığında yeniden değerlendirerek literatürdeki eksik ve hatalı bilgileri düzeltmeyi amaçlıyor. Bu cildin son araştırma makalesinde Güzin Yeliz Kahya, İstanbul’daki yaratıcı endüstrilerin mekânsal dağılımını haritalayarak kentsel kültür politikalarının merkez ve çeperlerdeki yaratıcı kümelenmeleri kapsaması gerektiğini savunuyor.

Meclis bölümünde danışma kurulu üyesi Koray Durak’ın editörlüğünde İstanbul Araştırmalarına Müdahaleler serisinin ikinci kısmı, İstanbul’un Rum toplumuna ses vererek kentin dokusunu yeniden tesis etmeyi amaçlayan makaleleri içeriyor. Christine Philliou, Valide Han’ın tarihindeki silinmiş ve ortaya çıkarılmış unsurları inceleyerek Rum toplumunun izlerini araştırıyor. Paul Magdalino, yayımlanmamış anıları üzerinden Ilias Makridis'in 1901-1912 yılları arasındaki İstanbul deneyimlerini ele alarak dönemin Rum toplumuna ışık tutuyor. Firuzan Melike Sümertaş, İstanbul’daki Rum Edebiyat Cemiyeti Syllogos’un kaybını ve haritalamanın bir karşı eylem olarak nasıl kullanıldığını inceliyor. Koray Durak, 1950’lerdeki Bizans çalışmaları ve İstanbul’un Rumca konuşan topluluğu ile Onuncu Uluslararası Bizans Çalışmaları Kongresi’ni tartışıyor. Çiğdem Kafescioğlu ise İstanbul’un fethi üzerine yeni bir bakış açısı sunarak fetih sonrası Rum toplumunun durumunu değerlendiriyor. Stefanos Yerasimos, bir Rum çocuğunun Beyoğlu haritasını sunuyor, böylece Rum toplumunun mekânsal deneyimlerini ortaya koyuyor.

Cabinet bölümünde Özge Baykan Calafato, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan Namık Görgüç ve Selahattin Giz’e ait fotoğrafları inceleyerek erken cumhuriyet dönemi Türkiye’sinde fotoğrafçılığın bireylerin modern Türk vatandaşlığını temsil etme ve bu kimliği yeniden yorumlama süreçlerindeki etkisini değerlendiriyor. İncelemeler ve İstanbul Kaynakçası bölümünde, on kitap eleştirisi ve iki sergi incelemesi yer alıyor. Bu sayıdaki özel incelemede, İpek Türeli, Meşher’de düzenlenen Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar ve Pera Müzesi’ndeki Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi sergilerine odaklanarak İstanbul’un panoramik tasvirlerinin tarihsel gelişimini değerlendiriyor. Her zamanki gibi, İstanbul üzerine yapılmış güncel çalışmaların derlendiği İstanbul Kaynakçası 2024 bölümüyle altıncı cilt sona eriyor.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Yayınları 53
Süreli Yayınlar 13
İstanbul, Aralık 2024
ISSN: 2687-5012