ana resim

Ankara

Kara Kalpaklı Kent, 1923 - 1938

29 Ekim 2009 - 28 Mart 2010

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'den, Cumhuriyetin 86. yılında, başkent Ankara'ya farklı bir kentten ve farklı bir pencereden bakan, anlamlı bir sergi: Ankara: Kara Kalpaklı Kent, 1923 - 1938.

Sergi, merkezi Meclis olan bir Cumhuriyet imgesi ve ulus düşüncesinin örnek bir yaşama mekânı olarak başkent Ankara'yı ve şehrin Atatürk'ün şahsında ve çevresinde şekillenen mimarisini, sosyal yaşamını, ve modernleşen çehresini anlatıyor.

Osmanlı ile Cumhuriyet'in birbiriyle çatışan sembolleri üzerine kurulu bir kent olan Ankara'nın, Osmanlı yerleşim dokusundan Erken Cumhuriyet'in modern yapılaşmasına uzanan mimari ögelerini, Cumhuriyet'in kuruluş coşkusunu ve Atatürk'ün etrafında şekillenen gündelik hayatı, fotoğraflar, belgeler ve objelerle yansıtıyor.

Cumhuriyet Balosu davetiyeleri; Ankara Palas'ta Atatürk'le geçirilmiş mutlu zamanlara tanıklık eden fotoğraf ve mönüler; heyecanla giyilen şapkalar; titrek elyazısıyla kaleme alınmış latin harfli mektuplar; Çiftlik ve Baraj otobüslerinin sararmış biletleri; üzerinde Zafer Anıtı, Büyük Millet Meclisi resimlerinin bulunduğu şekerleme kutuları; Kızılay mendilleri; Koçzâdeler'den alınmış eşya faturaları ve Garip şairlerinin ilk şiirlerini basan dergilerle, Erken Cumhuriyet'in hatıra arşivi olan Ankara: Kara Kalpaklı Kent, 1923 - 1938 sergisi, Cumhuriyet'in kuruluş öyküsüne ve örnek kent olarak kurgulanan yeni başkent Ankara'nın inşasına odaklanıyor.

Cumhuriyetin 10. yıl kutlamaları için Ankara'ya gelen Rus Yönetmen Sergei Yutkeviç'in çektiği, Reşat Nuri Güntekin ve Fikret Adil'in yapımına katkıda bulunduğu, 1934 yılında sinemalarda, okullarda ve meydanlarda gösterilen, Osmanlı Ankarası ile Cumhuriyet'in inşa ettiği modern Ankara'yı çarpıcı görüntülerle yansıtan Türkiye'nin Kalbi Ankara belgeseli de, T.C. Cumhurbaşkanlığı Arşivi'nin izniyle sergide yer alıyor.

Paylaş

 

sergi resim sergi resim

Sergi Kataloğu

art shop

Ankara Kara Kalpaklı Kent 1923-1938

İncele