
Söyleşi
Arka Oda Toplantıları
Silahtarağa Arşiv ve İmkânları: İstanbul’da Elektriğin ve Kentleşmenin İzini Sürmek
Amed Gökçen, Başak Koşanay, Ece Balkan, Erol Ülker ve Alaaddin Tok
07 Nisan 2025 / 19.00
İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Müzesi’nde yer alan Silahtarağa Arşiv, 1911-1983 yılları arasında faaliyet gösteren Silahtarağa Elektrik Santrali’ne ait toplamda iki milyondan fazla evrak içeren ve İstanbul kent tarihine ilişkin kapsamlı bilgiler sunan bir koleksiyona sahiptir. Silahtarağa Arşiv’de yer alan belgeler İstanbul’un Osmanlı İmparatorluğu'ndan cumhuriyet Türkiye’sine geçişteki özel konumuyla şehrin modernleşme ve kentleşme sürecini, sermaye dönüşümünü ve endüstriyelleşme adımlarını politik, ekonomik, sosyolojik, ekolojik ve teknolojik düzlemlerde inceleme imkânı sunmaktadır.
Silahtarağa Arşiv ve İmkânları: İstanbul’da Elektriğin ve Kentleşmenin İzini Sürmek başlıklı konuşmada İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi ve Silahtarağa Arşiv müdürü Amed Gökçen ve arşiv uzmanları Ece Balkan ve Başak Koşanay, İstanbul’un 21.yüzyıldaki hızlı kentleşme ve modernleşme sürecinin sosyolojik ve politik ekonomik yönlerini elektrik ve altyapı üzerinden anlatırken, Silahtarağa Arşiv’in yolculuğunu da paylaşacak. Tartışmacılar Alaaddin Tok ve Erol Ülker ise iktisat tarihinden çevre tarihine, enerji tarihinden sosyal tarihe arşivin imkânlarını ve tarihyazımına potansiyel katkılarını tartışacak.
Konuşma, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacaktır.
Amed Gökçen
Lisans derecesini İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden, yüksek lisans derecesini İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Bölümü’nden aldı. Leiden Üniversitesi’nde Erik-Jan Zürcher danışmanlığında Tarih doktorasını tamamlamıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde “(Y)Ezidi Kültürünün Karşılaştırmalı Araştırılması” adlı uluslararası çalışmayı yürütmüştür. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Gökçen, İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Müzesi müdürü ve Silahtarağa Arşiv’in kurucu ve yürütücü müdürüdür.
Başak Koşanay
Lisans derecesini Işık Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nden, yüksek lisans derecesini İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Politik Bölümü’nden almıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde doktorasına devam etmektedir. Silahtarağa Arşiv’de projelerin koordinasyonunu yürütmekte ve arşivleme süreçlerinde çalışmaktadır.
Ece Balkan
Lisans derecesini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden almıştır. Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Şu anda Silahtarağa Arşiv’de projelerin koordinasyonunu yürütmekte ve arşivleme süreçlerinde çalışmaktadır.
Erol Ülker
Erol Ülker Işık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesidir. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 2003 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden, 2004 yılında Central European University (CEU) Milliyetçilik Çalışmaları Bölümü’nden yüksek lisans dereceleri aldı. 2013 yılında Şikago Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktora eğitimini tamamladı. Başlıca akademik ilgi alanları arasında geç Osmanlı dönemi ve erken cumhuriyet Türkiye’sinde milliyetçilik, göç, sosyalist ve komünist akımlar ve emek tarihi yer almaktadır. Ülker’in Istanbul at the Threshold of Nation State: Allied Occupation, National Resistance, and Political Conflict, 1918-1923 başlıklı son kitabı Temmuz 2024’te Berghahn Books’tan yayımlanmıştır.
Alaaddin Tok
Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladı. Aynı üniversitenin Atatürk Enstitüsü’nden 2010’da yüksek lisans, 2017’de doktora derecelerini aldı. From Wood to Coal: The Energy Economy in Ottoman Anatolia and the Balkans (1750-1914) başlıklı doktora tezinde Osmanlı enerji ekonomisini inceledi. Akademik çalışmalarını 2009 yılından bu yana Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat bölümünde sürdürmektedir. Çalışmalarında Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemini iktisat tarihi ve çevre tarihi perspektiflerinden ele almaktadır.