Konuşma

Arka Oda Toplantıları
“Fakat bir an içinde yaşamak”
Mimar-Restoratör Mualla Eyüboğlu (1919-2009)

Paylaş

23 Ekim 2024 / 19.00 Geçmiş Aktivite

Mualla Eyüboğlu DGSA Mimarlık Bölümü’nden mezun olduktan hemen sonra Cumhuriyet ideolojisinin en önemli girişimlerinden Köy Enstitüleri’nin kuruluşunda çalışmış; kariyerinin sonraki dönemlerinde ise Topkapı Sarayı, Rumelihisarı gibi anıtsal Osmanlı eserlerinin restorasyonunda görev almıştır.

“Fakat bir an içinde yaşamak”: Mimar-Restoratör Mualla Eyüboğlu (1919-2009), Eyüboğlu’nun yaşamı ve Cumhuriyet dönemi mimarlık ortamına odaklanırken kişisel arşiv ile çalışmanın zorluklarını da irdeliyor. İAE’nin yayımladığı Kurmak ve Onarmak: Mimar-Restoratör Mualla Eyüboğlu (1919-2009) (2023) çerçevesinde yazarları Işıl Çokuğraş ve İrem Gençer, editörü Yonca Güneş Yücel ile bir araya gelerek hem kitabın temalarını hem de Eyüboğlu'nun arşivinin imkânlarını masaya yatırıyor. Mualla Eyüboğlu'nun arşivinden otobiyografik notlar, mektuplar, mesleki defterler, çizimler ve yapı fotoğraflarından restorasyon süreçlerine ait yazışmalara kadar pek çok belge ile çalışan Çokuğraş ve Gençer, arşivin özgün bir araştırmaya dönüşme yolculuğunu ve kitaplaştırma sürecini editör Yücel ile tartışıyor.

Konuşma, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün YouTube kanalından canlı yayınlanacaktır.

Arka Oda Toplantıları Hakkında
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün 2008 yılından beri, İstanbul araştırmalarına farklı bir boyut kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği Arka Oda Toplantıları serisi erişilebilirliğini artırmak amacıyla çevrimiçi olarak düzenleniyor. Tarihten mimariye, müzikten sinemaya uzanan kapsamı ile bu konuşmalar İstanbul’a dair en yeni araştırma ve tartışmalara yer vermeyi amaçlıyor.

Işıl Çokuğraş Hakkında
İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden 2005 yılında mezun oldu. 2008’de aynı üniversitede Mimari Tasarım yüksek lisans programını bitirdi. 2013’te YTÜ Mimarlık Tarihi ve Kuramı programından doktora derecesi aldı. Aynı üniversitenin Mimarlık Bölümü'ndeki öğretim üyeliği görevini doçent unvanı ile sürdürüyor. Doktora tezini temel alan ve İAE’nin yayımladığı Bekâr Odaları ve Meyhaneler. Osmanlı İstanbulu’nda Marjinalite ve Mekân (1789–1839) (2016) kitabının yazarıdır.

Ceylan İrem Gençer Hakkında
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden 2004 yılında mezun oldu. Aynı üniversitede 2006 yılında restorasyon yüksek lisans programını, 2012 yılında ise restorasyon doktora programını tamamladı. YTÜ Mimarlık Bölümü'ndeki öğretim üyeliği görevini doçent unvanı ile sürdürüyor.

Yonca Güneş Yücel Hakkında
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Yücel, aynı zamanda ANAMED’de doktora sonrası araştırma bursu kapsamında Selçuk Emden Fotoğraf Koleksiyonu üzerine de çalışmaktadır. Feminist teori, arşivcilik, kültürel miras ve kültürel çalışmalar gibi alanlarda uzmanlaşmıştır.  Türkiye’de kültürel mirasın korunması ve arşiv çalışmaları alanında önde gelen kurumlarla profesyonel iş birliği kurarak sosyo-kültürel alana katkılar sunmaktadır.