Söyleşi

Arka Oda Toplantıları
Arşivden Günümüze:
İstanbul’da Yeraltı Fotokopi Yayıncılığı
Hüseyin Serbes, Tolga Özbey ve COMMENTARIVM

Paylaş

15 Ocak 2025 / 19.00 Geçmiş Aktivite

Fotokopi ile başlayıp dijitalde devam eden yeraltı yayıncılığı, altkültürlerin iletişim ağı olma işlevinin yanı sıra gençlik hareketlerinin ve karşı kültürlerin bir araya gelme pratiklerine dair de pek çok ipucu sağlar. Bu sebeple, punk müzik kültürü gibi genç ve karşı bir kültürün en önemli araçlarından biri hâline gelmiştir. İstanbul’daki yeraltı sanatçı fanzinleri ve fotokopi yoluyla yapılan üretimleri odağına alan konuşma, fanzinin tarihsel süreci ile birlikte punk müzik kültürüyle ilişkisini ele alırken dağıtım ağlarından hareketle punk ve fanzin kültürlerinin mekânsallığını da irdeleyecek. Konuşmada, iletişim ve etkileşim biçimleri, gündelik hayat ve çoğaltılabilirlik, politik ekonomi, metalaşma ve dijital üretim çağında fanzinin konumu gibi çeşitli temalara da değinilecek.

Hüseyin Serbes’in doktora çalışmasına odaklanan konuşmaya, Rashit grubunun kurucusu ve Türkiye’nin ilk fotokopi fanzincilerinden Tolga Özbey erken dönem deneyimleri ve Merve Kocadayı ile Emincan Alemdaroğlu (COMMENTARIVM) güncel arşiv ve yayıncılık pratikleri ile katkı sunacak.

Konuşma, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacaktır.

Arka Oda Toplantıları Hakkında
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün 2008 yılından beri, İstanbul araştırmalarına farklı bir boyut kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği Arka Oda Toplantıları serisi, tarihten mimariye, müzikten sinemaya uzanan kapsamı ile İstanbul’a dair en yeni araştırma ve tartışmalara yer vermeyi amaçlıyor. 

Hüseyin Serbes Hakkında
Hüseyin Serbes doktora tezini Fotokopiden Dijitale Yeraltı Yayıncılığı alt başlığıyla İstanbul’daki fanzin ve punk kültürüne ayırdı. Çalışmalarında punk etiğine sıkı sıkıya bağlı kalmaya özen gösteriyor. Araştırmaları gençlik [alt]kültürlerindeki radikal ve otonom medya deneyimlerine odaklanıyor. İlhamını punk, Dada ve Situasyonist fikirlerden, oto-etnografik teorilerden ve Stuart Hall'un “yaşayan arşivler” olarak adlandırdığı alanlardaki araştırmalardan alıyor. İstanbul'da bağımsız bir akademisyen olmanın yanı sıra, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda da ders vermektedir.

Tolga Özbey Hakkında
Türkiye’nin ilk fotokopi fanzinlerini üreten kişilerden biri olarak görsel ve müzikal üretimlerde bulunan Tolga Özbey, İstanbul’un erken dönem punk gruplarından Rashit’in kuruculuğunu yaptı. Açık Radyo’da hazırlayıp sunduğu ve her salı tam gece yarısında yayınlanan “Egzotik Yeraltı” programında şehrin yeraltı müzik ve yayınlarına değinen Özbey, Beat, Rock ‘n’ Roll, Surf ve Garage müzik türlerinin özellikle 50’ler, 60’lar ve 70’lerde Uzakdoğu ve Ortadoğu ya da soğuk savaş dönemi demir perde ülkeleri başta olmak üzere yer bulduğu farklı coğrafyalardaki kültürlere dair üretimlerde bulunuyor.

Merve Kocadayı ve Emincan Alemdaroğlu Hakkında
Sanatçı kitapları ve edisyonları yayınlayan, başka türlü erişilemeyen eserleri ve fikirleri sunan atipik bir sanat kitabı mekânı COMMENTARIVM’un kuruculuğunu üstlenen ikili, güncel sanat, kültürel/teorik eleştiri, tasarım, müzik, mimari, moda ve sinema alanlarında yerel ve uluslararası yayıncı ve sanatçıların kitaplarını, dergilerini, fanzinlerini, baskılarını, projelerini ve ses kayıtlarını erişime açmıştır. Bu girişime gösterilen kamuoyu ilgisi, ikiliyi kültürel tartışma ve üretime daha fazla entegre olma arzusuna sevk ediyor.