Çevrimiçi Söyleşi

29,9 km Söyleşileri: Calx ruderalis subsp. Istanbulensis

Paylaş

26 Mayıs 2021 / 19:00 Geçmiş Aktivite

Istanbul Unbound: Environmental Approaches to the City (Bendine Sığmayan İstanbul: Kente Çevresel Yaklaşımlar), konferans kapsamında düzenlenen 29,9 km başlıklı video programının söyleşi etkinlikleriyle devam ediyor. 

Timur Hammond, Elif Kendir-Beraha, Aslıhan Demirtaş ve Ali Mahmut Demirel’in katılımıyla gerçekleşecek söyleşi, içinde bulunduğumuz jeolojik çağı temsil eden ve çoğunlukla İstanbul’un Marmara Denizi banliyölerinden Prens Adaları kıyılarından toplanmış Calx ruderalis Istanbulensis numunelerini odağına alarak, kentin yaşam döngüsü ve insan-dışı sakinlerinin haklarına dair ne tür akıl yürütme ve konumlanmaların üretilebilecegi üzerine konuşacaklar.

Calx ruderalis subsp. Istanbulensis videosunu Pera Müzesi Youtube kanalından izleyebilirsiniz.

Ücretsiz
Herkese Açık
Konuşmacılar: Timur Hammond, Elif Kendir-Beraha, Aslıhan Demirtaş, Ali Mahmut Demirel 

Konuşmacılar hakkında: 

Timur Hammond, University of Syracuse Department of Geography and the Environment'ta öğretim üyesidir. Bir kültür ve kent coğrafyacısı olarak Hammond’ın çalışmaları birer anlam, inanç ve kimlik alanı olarak şehirlerin nasıl deneyimlendiğini incelemektedir. Hammond’ın güncel kitap projesi yirminci asır boyunca Eyüp semtine odaklanmakta

ve bu semtin farklı anlamlarına ışık tutarak İslam coğrafyasını kuramlaştırmak için yeni bir çerçeve sunmaktadır. Son dönemdeki diğer yazıları 2016 darbe girişimini müteakiben izlenen anma politikalarına odaklanmaktadır.

Elif Kendir-Beraha, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde öğretim üyesi bir araştırmacı ve mimardır. Anadolu’daki geleneksel taş ustalığının mimarlığın epistemolojisi ile ilişkisi üzerine yaptığı doktora çalışmasını RMIT University'de; tezsiz yüksek lisans çalışmasını Columbia University ileri mimari tasarım programında; tezli yüksek lisans ve lisans çalışmalarını ise ODTÜ'de tamamlamıştır. Ana ilgi alanları kentsel ortamların politik ekolojisi, zanaat kültürü, mimari fenomenoloji ve arazinin inşa pratiği üzerindeki epistemolojik etkisidir. Sanat-tasarım araştırmaları ulusal ve uluslararası platformlarda yer almış; Ceren Balkır Övünç ile ortaklaşa kurduğu FOL Kolektif bünyesinde üretilen Harran: Bir Ovanın Çehresi 2019 yılında Studio-X İstanbul’da sergilenmiştir. 2020–2021 Güz döneminde Bilgi Mimarlık Yüksek Lisans Programları bünyesinde Zeynep Turan Hoffman ile birlikte İstanbul’un politik ekolojisini araştıran bir stüdyo ve seminer dizisi düzenlemiştir. 

Aslıhan Demirtaş, mimar ve KHORA Office’in kurucu ortağıdır. Yapmakla ilgilenen farklı disiplinlerin sınırları arasında yer alan pratiği, gezegenimizde varoluş ve üretim faaliyetlerinin yeni tanımlarını çoğu zaman yapı, bahçe ve sanat projeleri şeklinde soruşturur. Yüksek lisansını MIT'de, lisans derecesini ise ODTÜ'de tamamlamıştır. Kendi ofisini kurmadan önce Pritzker Ödülü sahibi I.M. Pei’nin baş tasarımcısı olarak Doha, Katar’da İslam Sanatları Müzesini ve Kyoto, Japonya’da Miho Şapelini tasarlamıştır. SALT'tan çıkacak e-kitabı Aşı için Graham Foundation ödülüne layık görülen Aslıhan, Yedikule Bostanları Koruma Girişimi’nin faal üyesidir ve Kadir Has Üniversitesi’nde ders vermektedir. Taş, toprak, barajlar, bitkiler, coğrafya ve son zamanlarda tığ ile ilgilenmekte ve Istanbul’da yaşamaktadır. 

Ali Mahmut Demirel, Berlin’de yaşayan bir sanatçıdır. Sanatla uğraşmadan önce nükleer enerji mühendisliği ve mimarlık

geri döndü ve Kıyamet Sonrası Ütopyalar temalı bir üçleme yarattı. Bu videolar Demirel'in 2018'de Arter İstanbul'da ADA başlıklı kişisel sergisini oluşturdu. Son dönemde dikkate değer mitolojilerin ortaya çıktığı belirli coğrafyaların araştırılması yoluyla ekoloji, doğa ve mitolojileri birbirine bağlayan bir seri üzerinde çalışmakta.

Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek etkinliğin dili Türkçedir. Katılım için rezervasyon gereklidir.

Rezervasyon Formu